Psikolojik sağlamlık; Latince’de yeniden zıplamak anlamındaki “salire” fiilinden türeyen “resilience” kavramından gelir. Türkçeye; yılmazlık, psikolojik esneklik, psikolojik sağlamlık gibi terimlerle çevrilmiştir. Pandemi süreci sınava hazırlık Özetle, zor durumlarda olumlu sonuç elde edebilme, gelişimini devam ettirebilme ve bu güçlüklere pozitif bir şekilde uyum sağlayabilme olarak tanımlanır.

Öğrencilerin Psikolojik Sağlamlığı
Yapılan araştırmalar, psikolojik sağlamlığın içsel bir özellik olmaktan çok, çocuk ile çevre arasında devam eden etkileşimler sonucunda ortaya çıkan aktif bir süreç olduğunu göstermektedir. Bireylerin psikolojik sağlamlığı ailelerine, içinde yaşadıkları sosyal çevreye ve topluma bağlıdır.
Psikolojik sağlamlık; belirgin risk faktörlerine rağmen pozitif sonuçlar elde etme sürecidir, kendi kendini toparlama ve iyileştirme gücüdür, bunun mümkün olmadığı zamanlarda ise yardım isteyebilme becerisidir. Farklılaşan durumlara karşı esneklik gösterebilme ve negatif duygusal tecrübelerden kurtulabilme yeteneğidir. Kısacası kişilik özelliği olmaktan çok, aile, sosyal çevre ve geliştirilen psikolojik sağlamlık programları sayesinde edinilebilen, sonradan kazanılabilen bir özelliktir.
Günümüzde salgın sürecinin baş göstermesiyle birlikte, insan psikolojisinin bozulması da beraberinde gelmiştir. Bireylerin yaşanan olaylara verdiği tepkilerde farklılık olması ise psikolojik sağlamlık olarak yorumlanmaktadır. Bazı bireyler daha fazla tepkide bulunurken, bazıları bu süreci normal karşılayabilmektedir. Yapılan araştırmalar; kız öğrenciler, erkek öğrencilere göre salgın dönemine uyum sağlamakta daha fazla zorlandıklarını ve daha fazla olumsuz duygu yaşadıklarını belirtiyor. Özellikle LGS, TYT VE AYT’ye hazırlanan öğrenciler de bu süreçten fazlaca etkilenen bireyler arasında yer almaktadır. Ortaokul kademesindeki çocuklar, bu dönemi lise kademesindeki çocuklara kıyasla daha olumlu duygular içerisinde geçiriyor. Lise öğrencileri ise korku, kızgınlık gibi olumsuz duyguları daha fazla yaşıyor ve yüksek oranda da kaygı hissediyor. Dolayısıyla ortaokul öğrencilerinin salgın döneminde yaşanan olumsuzluklar karşısında psikolojik olarak daha sağlam; lise öğrencilerinin ise psikolojik sağlamlıklarının daha kırılgan oldukları belirtiliyor.
Bireylerin Pandemi Süreci Sınava Hazırlık Aşaması
Yaşanan salgın sürecinden daha az etkilenen ve psikolojik sağlamlığını koruyan bireylerin bazı ortak özelliklerini bilmek sınava hazırlanan öğrencilerimiz için yararlı olacaktır. Bu ortak özelliklere baktığımızda; stresli durumlara uyum sağlama, stres ve zorluklara rağmen işlevsel olma, stresli yaşantılardan sonra kendini toparlama, duyguların farkında olup bastırmama, duygularını düzenleyebilme, iyimser ve ümitli olma, kendilerini bilme, kendi kaynaklarının farkında olma gibi özellikler yer almaktadır. Bu bireylerin yaşam amaçları vardır. Öz yeterlilik, özdenetim, öz saygı, özgüven, özerkliklerinin gelişmiş olduğu gözlenmektedir.
Özellikle LGS, TYT ve AYT öğrencileri için bazı öneriler yararlı olacaktır. Yaşadığınız bu duyguların normal ve geçici olduğunu bilin, kendinize zaman ayırın, sevdiklerinizle duygu ve düşüncelerinizi paylaşın. Stres ve kaygı etkilerinin günlük yaşamınızı etkilediğini düşünüyorsanız eğer uzmana başvurun.